Başta deprem olmak üzere çeşitli doğal afetlerin yaşandığı ülkemizde, ağır can ve mal kayıpları olmuştur. Yaşanan bu acı deneyimlerin bize öğrettiği en önemli gerçek; afet öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılmasını, nasıl davranılmasını çok iyi bilmemiz gerektiğidir. Türkiye, deprem riski açısından dünyanın önde gelen ülkelerindendir. Yapılması gereken, depremin özelliklerini çok iyi tanıyıp, tüm kişi, kurum ve kuruluşların gerekli bilgilenmeyi sağlamaları, önlemleri zamanında almalarıdır. Depremin olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için alınan önlemler, sarsıntı sırasında ve sonrasında yapılması gereken işler ile uyulması gereken kurallar, özellikle can kaybını azaltmak açısından son derece önemlidir. Depremin ne zaman olacağını belirlemek günümüzde teknik açıdan mümkün olmadığından, deprem bölgelerinde yaşayan insanların bu konuda her an hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Bu da demek oluyor ki depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Okul ve kurumlarımızdaki afete hazırlık çalışmalarını geliştirmeye katkı sağlamak; okul ve kurum yönetici, öğretmen, çalışan ve öğrencilerine afet öncesinde, sırasında ve sonrasında afet kültürüne uygun davranışlar kazandırmak için 1-7 Mart Deprem Haftası ve 2022 Yılının Afet Tatbikat Yılı olması sebebi ile 81 ilde 04.03.2022 tarihinde Saat:11:30'da ilçemizdeki tüm okul ve kurumlarımızda eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz Deprem ve Tahliye Tatbikatına biz Hazar Çaysan İlkokulu/Ortaokulu'nda İyidere kaymakamı Sn. Hasan Musab OKATAN, ilçe milli eğitim müdürü Sn. Tarık ER , İyidere İlçe Emniyet Amiri Sn. Uğur SARIBUĞDAY, İyidere İlçe Jandarma Komutanı Sn. Tufan Gündüz ve İyidere İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sn. Mehmet HALDIZOĞLU'nun katılımları ile gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
Depreme Okulda Yakalananlar Ne Yapabilir?
Öncelikle sakin kalmaya çalışınız.
Sarsıntı süresince sağlam bir nesnenin yanında ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini uygulayarak hedef küçültünüz.
Sarsıntı bittiğinde okulu tahliye ediniz.
Önceden belirlenen tahliye güzergâhında, öncelik ve sınıf sırasına göre tek sıra halinde dışarıya çıkın ve tahliye sırasında öğretmenlerinizin yönlendirmelerine uyunuz.
Okuldan çıkarken Acil Çıkış Merdivenlerini veya okul merdivenlerinin duvara yakın tarafını kullanın. Başınızı kitap veya ellerinizle koruyunuz.
Okul Afet ve Acil Durum Planında belirlenen "Acil Durum Toplanma Alanında" her sınıf kendi içinde halka oluşturacak şekilde bekleyiniz.
Depreme Başka Bir Yerde Yakalananlar Ne Yapabilir?
Deprem Sırasında:
- Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durunuz.
- Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK ün, başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde KAPAN ın, düşmemek için sabit bir yere TUTUN unuz.
- Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayınız.
- Bina dışında açık alanda iseniz enerji hatlarından, diğer binalardan, direklerden, ağaçlardan ve duvar diplerinden uzaklaşınız.
- Binalardan düşebilecek nesnelere karşı Çök-Kapan-Tutun hareketini yapınız.
- Karayolunda seyir halinde iseniz (bina, ağaç, direklerin yanında, üstgeçit altlarında durmaktan sakınarak) güvenli bir yerde yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durunuz.